Kunskap är makt!

Kategori: Allmänt

Idag var jag på en föreläsning med Björn Liljeqvist som handlade om studieteknik. Vilken kille till att föreläsa! Aldrig fått så bra tips om hur man pluggar smartast. För precis som han sa så handlar det inte om talang eller att någon föds med att "ha lätt" för att lära sig, utan hur man går tillväga för att lära in. Tänkte dela med mig av hans idéer.
 
Han hade verkligen hur mycket bra som helst att säga men allt går inte att få ner i en blogg. Och då tror jag inte heller någon skulle orka läsa men här kommer tre punkter som jag tycker var bland det viktigste han sa.
 
1. Överblicka & Planera - Genom att förbereda sig för vad som kommer får man en positiv känsla av att man känner igenom det när det väl sätter igång. Läs innehållsförteckningar och kursplan och kursmål för att känna den positiva känsla att du ligger "steget före". Planera in när du ska plugga och då är det viktigt att plugga ofta men inte länge. Bestäm vad du ska läsa och se till att ha en bekväm och trivsam studieplats.
 
2. Konkretisera & Associera - Det betyder att du ska använda ditt upplevelseminne och din fantasi. Koppla ihop nya ord eller nya teorier med händelser du kommer ihåg eller ord som liknar. Enkelt exempel, om du ska lära dig vad Frankrikes huvudstad heter då kanske det blir lättare för dig att tänka att det är ett par som åker på is, par på is, par-is, PARIS! Förstår ni? 
 
3. Förhör & Repetion - När du har lärt dig något och pluggat i ungefär 20-30 min så tar du en 10-minuterspaus och sedan förhör du dig själv eller gärna varann om ni är flera. Detta för att vi automatiska glömmer saker, något vi inte är medvetna om utan det sker hela tiden. Sedan förhör du dig själv lite kort dagen efter, en vecka senare och tillsist en månad senare. Allt detta för att då kommer din kunskap och förståelse att hoppa in långtidsminnet.
 
Slutsats: Gör dig bekant med det du ska lära dig. Plugga ofta men inte länge. Prokrastinera (skjut inte upp) inte plugget utan börja nu och belöna dig sedan med det du hade tänkt göra först. Förhör dig själv 10 minuter efter du pluggat och senast samma kväll. 
 
Jag hoppas detta kan hjälpa många till att plugga smartare, lära sig mer och bli effektivare!
KUNSKAP ÄR MAKT!
 
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: