Sjukgymnast blir fysioterapeut

Kategori: Allmänt

Troligtvis kommer jag gå ut med en fysioterapeutsexamen om knappt tre år. Förslag till riksdagen är inskickat och de kommer troligvis med ett svar efter sommaren. Godkänns det så kommer titlen att ändras 1 januari 2014. Vilket innebär att alla som är legitimerade sjukgymnaster kan välja att byta sin titel eller ha kvar den gamla. Medans alla nyexaminerade blir fysioterapeut.
 
Varför vill man byta namn?
♦ Ordet fysioterapeut (physiotherapist enligt brittisk engelska och physical therapist enligt amerikansk engelska) är en mer internationell yrkestitel.
♦ För att stärka säkerheten för patienter genom att yrkesutövare som vill kalla sig fysioterapeut måste ha samma utbildning som krävs för sjukgymnaster. Idag kan vem som helst kalla sig fysioterapeut utan att ha den utbilding och kunskap som krävs.
♦ Sjukgymnast är ett gammalt ord och syftar på 'sjuk', vilket man vill försöka komma bort från. En sjukgymast jobb är ju inte bara att fokusera på det sjuka utan på helheten (holistisk människosyn). Mycket arbete idag är att främja hälsan, ligga steget före.
 
Jag tycker personligen förslaget är bra och på något sätt låter det mer proffsigt och mer internationellt. Sedan är det ju bra att få bort de personer som inte har samma utbildning. Dock kan väl ordet terapeut vara lite negativt eftersom det finns så många flummiga jobb idag där alla kallas något med terapeut. Men men, oavsett namn så ska jag bli riktigt duktig i mitt kommande yrke, det är en sak som är säkert!!
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: