Bra eller dålig vara?

Kategori: Kosttips

 
Det är många där ute som gör allt för att tjäna pengar och det på bekostnad av oss och vår hälsa. När det kommer till livsmedel så är industrin stor. Så fort någon ny forskning eller studie når ut så står det helt plötsligt på varenda förpackning att det är "fullkorn" i eller "omega-3". Det senaste är att de börjat skriva "proteinrik". Tro inte på allt du ser på förpackningarna ut kika mer på det finstilta, ingredienserna.
 
Tänkte ge er tre råd på hur man ska ta reda på om det är något som ska åka ner i varukorgen eller inte. För mig är det viktigt att det inte är en massa tillsatser, hel- eller halvfabrikat och helst inget socker i. Allra helst skulle man vilja köpa ekologiskt jämt, men många varor än så länge alldeles för dyra, tyvärr...
 
1. Så lite ingredienser som möjligt - En huvudregel är att ju mindre ingredienser desto bättre vara. Är det väldigt mycket är det troligtvis en hel- eller halvfabrikat där de har stoppat i en mängd med konstgjorda ämnen som innehåller många kalorier men dåligt med näring (ämnen som kroppen behöver och tar hand om). Allt för att tillverka en produkt billigt och sälja den dyrt. 
 
2. Mest av det som står först - När du läser ingrediensförteckningen så är de enligt lag tvungna att alltid skriva ingredienserna i storleksordning. Kikar du på choklad så kan du se en skillnad där. Väljer du mjölkchoklad så kommer socker vara det som står först men väljer du mörk choklad (minst 70%) så kommer det stå längre bak vilket betyder att mörk choklad är bättre!
 
3. Leta efter "osötad" - Idag används en mänga av olika sötningsmedel. Det är en djungel med olika och många med väldigt lite forskning på. För oss vanliga människor är det omöljigt att kunna alla namn på alla olika och dessutom vet om de är "okej" eller inte. Speciellt när forskarna själva inte alltid vet. Det jag skulle rekommendera här är att välja ett livsmedel som det står osötad på för då är produkten fri från socker och sötningsmedel.
 
 
Nu ska det pluggas, träna och sen ytterligare plugg. Puss på er!
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: