Välj rätt löparsko

Kategori: Träningsmode

Solen börjar titta fram och jag tror inte det är bara jag som börjar få vårkänslor. Brillorna och skinnjackan åker fram, men också löparskorna! Tog en powerwalk runt munksjön och rocksjön idag och det var många hurtiga löpare som sprang förbi. Eftersom jag jobbar med löparskor tänkte jag ge er 5 tips till att välja rätt.
 
5 tips till att välja rätt löparsko
 
  • 1. Köp skorna i en butik, där personalen vet något om löparskor. Intersport (smygreklam hihi) har grym koll på löparsko där du får göra löpanalys och även testa dina skor utomhus i 30 dagar genom att få en löpgaranti av personalen. Är du inte nöjd få du byta till en annan modell. Det är jätteviktigt att få rätt just för dig och dina fötter.
  • 2. Var noga med och berätta hur mycket och hur långt du springer, vilket underlag, om du haft några skador och din målsättning. Helt enkelt vad du ska använda skon till.
  • 3. Ta på skorna, knyt dem och spring en tur på löpbandet eller lite i butiken. De ska testas precis så som de ska användas. Glöm inte att rätt strumpor är viktigt för komforten och för att motverka skoskav.
  • 4. Alltför många kvinnor köper löparskor med ögonen, men färgen ska inte vara den avgörande faktorn. Funktion går före utseende när du ska springa med dem.
  • 5. Ett klassiskt misstag som många gör (speciellt kvinnor) är att köpa skor som är för små. Löparskorna ska vara cirka en centimeter större. Dels för att foten svullnar när du tränar men också för att du sätter tryck på foten vid löpning. Blånaglar kan man vara utan. 
 
GOOD LUCK!!!
Hoppas vi ses på Intersport - running to the people.
 

Ääääääät!!!

Kategori: Recept - Frukost & Bröd

...så mycket du bara kan till frukost! Frukost är vårt viktigaste mål, den ger oss energi hela dagen. Se till att du får i dig av alla näringsämnen - kolhydrater, protein och fett. Men skippa alla socker alternativ. Det gör dig sötsugen hela dagen och då blir det svårt att motstå.

Lyxade till det idag, färska jordgubbar på havregrynsgröten! I gröten har jag även linfrön, kanel och laktosfri mjölk. Till äter jag två stekta ägg och en apelsin. Mycket ska det va!!! Ha en toppen dag alla och njuuuuut av den underbara solen alla som kan. Puss!

Favorit te

Kategori: Recept - Dryck & Smoothie

Som student blir det många timmar vid datorn och böckerna. Då tycker jag det är lätt att man hela tiden vill småäta något. Te är då lösningen;)

Dessa två te sorter är mina favoriter - Sweet Apple Pie & Creamy Blueberry.

Friggs Eco Chic är grönt, rooibos och örtte med välgörande egenskaper. Det är gjort på råvaror som är 100% naturliga och dessutom ekologiskt odlade. Med andra ord ett riktigt smakfullt, gott och hälsosamt te. Jag tror att du i stort sett kan hitta det i alla matbutiker.

Makrillknäckis

Kategori: Recept - Mellanmål & Snacks

Mellanmål eller kvällsmat. Klar på en minut. Inget bakande eller mixtrande. Ibland, eller rättare sagt ganska ofta är det tid man har ont av. Alla hinner inte laga nyttigt och gott knäckebröd. Eller som hemma hos oss, det tar slut på en dag. Poof så var det uppätet!

Kvällens tips är då makrill på knäckebröd. Jättegott om man är en fiskälskare som jag. Makrillfilé i tomatsås (se till så att det inte är något socker i) och så Ryvitas Multi-Grain. Deras knäckebröd innehåller endast fullkornsrågmjöl, rostade frön och korn och salt. Tillskillnad från alla andra knäcke där det är massa annan skit i stoppat. Många tror att knäckebröd alltid är nyttigare än vanligt bröd men jag skulle säga att det beror helt på vad brödet och knäckebrödet innehåller. Så kolla innehållet. Ryvita gör fler sorter som är riktigt god och bra - Dark Rye, Sesame Rye, Sunflower Seeds & Oats, Muesli Crunch och Pumpkin Seeds & Oats.
Hoppas det smakar:)

First night in Linköping

Kategori: Allmänt

Hej på er alla:) 
Hoppas er vecka har startat bra! För min del så har jag idag för första gången varit ute på fältstudie/praktik. Inte för att jag på långa vägar är färdigutbildad utan för att jag ska få se hur det kan se ut för en sjukgymnast. Jag var på ortoped/kirurgi och fick se vad en sjukgymnast gör för de som är nyopererade. Väldigt spännande och så bra att få komma ut så tidigt tycker jag. 
 
Nu sitter jag här i lyan i Linkan, fixat iordning och pillat lite. Känns riktigt hemtrevligt. Lägenheten är tänkt som en "övernattningslägenhet" där jag kan stanna när det är långa dagar och mycket plugg. Innan det blir läggdags ska jag träna lite här. Gymsticken och träningsbandet åker fram och musiken höjs. Finns inget skönare än att gå och lägga sig efter lite träning. LOVE WORKOUT!
 
Imorgon har vi en heldag med klassen då vi först ska diskutera om våra olika fältstudier. Därefter blir vi bjudna på mat och sedan har jag hört rykten om yoga men vi får se vad det blir för spännande. Mjukisbrallorna åker iaf på, gött. Sov sött! ♥

Kokosvatten

Kategori: Recept - Dryck & Smoothie

Idag var jag inne på Pressbyrån innan jag skulle åka hem till Jönköping. Mitt bland alla godispåsar, choklad, läsk, korv och chips hittade jag en liten älskling. Kokosvatten. Kul att de börjat sälja lite hälsosamma alternativ även i små butiker. Det får bli dagens tumme upp!!!!

Hallonpaj

Kategori: Recept - Bakverk

Haft familjen här på lite mat, mysigt. Bjöd på lite tacos, fast med kyckling istället för köttfärs. Till efterrätt blev det hallonpaj. Älskar verkligen paj, i alla olika former. Detta receptet har jag själv mixtrat mig fram till, god och hälsosam. Dessutom väldigt enkelt. Hela pajen tog slut snabbt så jag hoppas betyget var det högsta!

Hallonpaj (vanlig pajform)
2 dl mandelmjöl
4 msk kokosmjöl (har man inte det så går det säkert lika bra att ta kokosflingor)
2 dl fiberhavregryn
2 msk kokossocker (går säkert bra med stevia också)
4 msk kokosolja
4 msk äggvita
300-400g hallon

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Blanda alla torra ingredienser.
3. Värm kokosolja lätt så den blir flytande och häll i de torra ingredienserna.
4. Tillsätt till sist äggvitan och blanda ihop allt.
5. Lägg degen i en paj form och tryck ut den lite upp mot kanterna. Och häll sedan på hallonen. (Går säkert att göra tvärtom med hallon längst ner och degen överst.)
6. Grädda i mitten på ugnen i 20-25 min. Dekorera med kokosflingor.
Servera med kesella, keso, proteinfluff eller glass. You decied! Smaklig måltid!

Gå upp i vikt

Kategori: Kosttips

Allt som skrivs i tidningar, på nätet och i böcker är hur alla ska göra för att gå ner i vikt. Idag är alldels för många överviktiga och det finns mängder med metoder hur du ska göra för att gå ner i vikt. Men sen finns det en liten grupp i vårt samhälle som faktiskt har motsatt problem. De vill gå upp i vikt.
 
"Lyckos dig som kan äta vad du vill utan att bli tjock", "Du har det så lätt för du behöver inte tänka på vad du äter", "Du som är så smal behöver ju inte ens träna" eller "Åh du är så smal" är kommentar de ofta får utstå. Men innerst inne önskade de inget hellre än att de kunde bygga lite muskler eller få lite fylligare rumpa. Ändå kan folk kläcka ut sig sådana kommentarer. Vilket inte är okej. Man har ingen aning vad de kämpar eller gör för att gå upp i vikt. Precis som andra kämpa med att gå ner i vikt. Dessutom är det viktigt för en "smal" person att också träna och äta rätt.
 
I nya Lifestyle Fitness finns en artikel om tips för att gå upp i vikt. Äntligen en artikel om viktuppgång. Det handlar alltså inte om att trycka i sig godis och McDonalds mat, som skulle förstöra även deras kroppar. Alla våra inre organ påverkas negativt av ohälsosammat. Utan hur man kan ändra sin kost lite för att få i sig lite mer kalorier och få ett kaloriöverskott. Här kommer några tips:
 
• Ät mer av nötter och frön. De innehåll bra näring och mycket kalorier. Släng i det i salladen, i kycklinggryta eller i müslin. Ha som snacks på helgerna.
• Mer vegetabiliska oljor. Olivolja i salladen, stek i mer kokosolja osv.
• Ät olika nötsmör, t.ex. jordnötssmör, madelsmör, de är som vanliga nötter kaloririka.
• Stress kan leda till att du äter för dåligt. Se till att unvika de mest stressade situtionerna i din vardag.
• Lägg till fler måltider om du har svårt att få dig mycket på en gång. Ät ofta!
• Feta mejeriprodukter, välj inte lättmjölk utan standardmjölk. Fett har högt kalorievärde per gram.
• Att dricka kalorier är oftast lättare att få sig mer, genom att inte tugga får man inte lika lätt "mättnadskänslan". Smoothie eller kanske till och med kosttillskott, Gainers.
 
 ♥
Hoppas detta kom till nytta för några!
Glöm aldrig där ute, vi är alla olika och det är väl helt underbart?!:)
 ♥

"Vad tråkig du är"

Kategori: Allmänt

Just nu pendlar jag mellan universitet i Linköping och lägenheten i Jönköping. Under resans gång så hinner man tänka mycket. En tanke som jag har svårt att släppa är folk som ska påpeka negativa saker när man äter nyttig mat. Lägga klumpiga kommentarer, tycka det är surt att man inte kan unna sig och att man är tråkig.

Jag förstår absolut om nyttigheten går så långt att man nästan sluta äta, då ska man säga till. Det är absolut inte hälsosamt. Men att man väljer att äta rätt och bra mat, både för att man vill ha en snygg kropp men framförallt för att man ska må bra, det har en del personer svårt att förstå? Jag förstår inte vad det kan spela för roll för dem vad jag stoppar i mig. Så länge jag låter de äta vad de vill. Jag tar ju faktiskt hand om min kropp och vill att den ska fungera på bästa sätt. Genom att göra det håller jag mig frisk och bekosta inte staten på alla sjukdomar man kan få av en dålig livsstil. Jag kan fortfarande skratta, skojja och vara helt crazy!!! Mina matvanor ändrar inte min personlighet.

Däremot är det väldigt stor tabu att säga till en övervikt person att "Ska du verkligen äta det där?" Skulle man göra det då kränker man den personens integritet och det är väldigt elakt. Trots att hon/han (hen, haha) riskerar att få många hemska följdsjukdomar. Vilket man inte önskar någon människa.

Avslutningsvis vill jag säga att jag tycker ALLA SKA FÅ ÄTA VAD DE VILL, utan spydiga kommentarer. Nyttigt som onyttigt. Glöm bara inte att ta hand om eran kropp. Ni har bara en, vara rädd om den:)

Choklad & bananproteinmuffins

Kategori: Recept - Bakverk

Idag var det dags att testa lite nytt igen. Min inspiration kommer ifrån Tasty Health, som många redan vet gör hon fantastiska recept! Har ändrat lite grann från hennes recept, lagt till lite mer kakao och tagit bort lite stevia. Vill ha så lite stevia det bara går. Men är du en av dem som verkligen vill att det ska smaka sött då skulle jag lägga till en matsked stevia. Såhär gjorde jag mina:
 
Choklad & bananproteinmuffins
4 skopor (ca 4x25 g) choklad proteinpulver
2,5 dl (ca 85 g) havregryn
2 msk stevia strö
1/2 tsk salt
2,5 msk kakao
1 tsk bakpulver
2 medium stora MOGNA bananer
2,5 msk naturellt jordnötssmör (eller annat nötsmör), jag använde märket Green choice
 
1. Sätt ugnen på 175C.
2. Mixa hälften av havregrynen till ett mjöl i en matberedare, mixer eller med stavmixer. Blanda alla torra ingredienser (havremjöl, havregryn, kakao, bakpulver, salt och proteinpulver) i en skål.
3. Lägg bananerna och jordnötssmöret i en matberedare, mixer eller med stavmixer och blanda tills du fått en slät smet.
4. Blanda ihop de torra ingredienserna med banannsmeten och blanda väl. Fördela smeten i 6 stora eller 10 små muffinsformar. Grädda i ca 9-10 minuter, jag vill ha dem kladdiga! Annars låt dem vara inne nån minut till. Ta ut och låt svalna. Frys in de du inte äter på en gång, de blir torra ganska snabbt om de står framme mer än 1-2 dagar.
Kakaon jag änvände fick jag av Amanada, Kathrine och Hanna när jag fyllde.
Så söta är ni! Det är 100% kakao från de finaste bönorna i Afrika.

Långpromenad

Kategori: Allmänt

Att träna eller röra på sig måste inte alltid ha med att göra att man ska gå ner i vikt, gå upp i vikt, springa fortare, få större muskler osv. Utan ibland kan fysisk aktivitet vara så skönt bara för att rensa hjärna. Precis som i mitt fall, suttit still och pluggat hela förmiddagen. Finns inget skönare än att komma ut på en långpromenad och få lite frisk luft. Bara gå i sin egna takt och drömma sig bort...

Skyr naturell, äntligen!

Kategori: Kosttips

Skyr är något som kom ut på marknaden för inte så längesedan. Det är isländsk yogurt som är väldigt proteinrik. För att framställa skyr används skummjölk som syras med en speciell SKYR-syrningskultur. Mjölken skiktas sedan i flera omgångar där vatten och mjölksocker (kolhydrater) filtreras bort. Kvar finns en koncentration av de nyttiga mjölkproteinerna. Denna process gör att det är 3 gånger högre proteinhalt än i en vanlig yoghurt. Tyvärr så kom den först bara med olika smaker, och då hade de givetvis tillsatt socker med, vilket jag inte vill ha. Men nu har de kommit med en naturell smak. Tummen upp!
 
 
Kan används som mellanmål gärna med bär till, i en smoothie,
"sås" till torra maträtter eller till bakning.

Broccolimos

Kategori: Recept - Lunch & Middag

Dags för ännu ett smidigt, nyttigt och gott recept - Broccolimos! Broccoli innehåller väldigt lite kalorier och du kan i stort sett äta hur mycket du vill av det. Den är även rik på vitaminer, mineraler och dessutom antioxidanter. Åt det idag tillsammans med stekt kyckling och lite grönsaker. Går ju att äta till mycket, fisk, biffar, kyckling eller varför inte revben. Såhär gjorde jag mitt mos.

Broccolimos: (1 person)
125-150g färsk broccoli (funkar givetvis med fryst också)
1/2 dl mjölk
1 msk turkisk yoghurt
Örtsalt
Svartpeppar
Lökpulver

1. Koka broccolin i vatten och örtsalt för att få den lite mjuk och varm. Men se till att inte koka förlänge. Några minuter bruka räcka.
2. Häll sedan av vattnet och lägg broccolin i en mixer. Lägg därtill mjölk, grekisk yoghurt och kryddorna. Krydda efter smak och tycke.
3. Servera och ät direkt, är godast om moset är varmt!

Kosttilskott - BCAA

Kategori: Kosttips

Jag är av den åsikten att med rätt mat med god kvalitet så kan man åstakomma mycket. Men nu har många jag pratat med rekommenderat mig att ta BCAA, aminosyror. Det ska förbättra återhämtning, immunförsvar och muskeluppbygnnad. Minska trötthet och förhindra muskelnedbrytning. Så nu ska jag testa detta!
 
Aminosyror är det som protein är uppbyggt av. I våra kroppar finns 20 olika aminosyror. BCAA innehåller tre stycken aminosyror, Leucin, Isoleucin och Valin. Dessa tre är essentiella (finns 9 olika), vilket betyder att de är livsnödvändiga och vi måste genom föda får i oss dessa, kroppen kan inte själv tillverka dem. Fördelen med BCAA jämfört med vanlig proteinrik kost är att proteinet är redan delat, spjälkat. Med vanlig mat måste kroppen först bryta ner det innan det går vidare ut i musklerna vilket tar lite tid. Med BCAA så går alltså proteinet direkt till musklerna och ser till att det blir en större proteinsyntes (bildnandet av protein). 
 
Ingen aning om detta kommer funka för mig, men ska bli spännande att testa och se om det ger några resultat. Kommer att ta det direkt efter ett avslutat träningspass (kanske under passet) och sedan ca 30-60 min äta vanlig mat. 

Vanilj och blåbärs-proteinbars

Kategori: Recept - Mellanmål & Snacks

 
Precis mixtrat i köket. Är så kul att prova sig fram och hitta nya goda recept. För något som jag verkligen kommit fram till är att det finns mängder med recept som är nyttiga och goda. Så ni som inte tror mig är välkomna hem så ska jag motbevisa er;) Idag blev mitt lilla expriment verkligen lyckat! Vilket det inte alltid blir. Här har ni receptet mina vänner.
 
Vanilj och blåbärs-proteinbars (10 st)

2,5 dl vanilj proteinpulver (vassle)
2 dl fiberhavregryn
1 dl mandelmjöl
1 dl kokosflingor
1 tsk bakpulver
1/3 tsk vaniljpulver, bourbon  (OBS! Ej vaniljsocker)
2 dl blåbär 
1 dl äggvita (ca 3 äggvitor)
 
1. Sätt ugnen på 150°.
2. Blanda alla torra ingredienser.
3. Om du har frysta blåbär, micra dem då lite så de är mjuka och häll det i smeten.
4. Tillsist blanda i äggvitan och rör om allt så det blandas ordentligt.
5. Lägg på ett bakplåtspapper på en plåt och häll på smeten. 
6. Forma smeten till en fyrkant, min blev ca 12x21cm. Eller ca 2cm på höjden.
7. Grädda i ugnen i 10-12 min.
 
Om du inte tänkt äta upp alla på en gång (kan lova att du kommer vilja) så lägg dem i folie och frys in. Sedan när du ska iväg och behöver ha med ett snabbt och smidigt mellanmål så är det bara att plocka upp. Eller som snacks en fredagskväll. 
 
Hoppas ni gillar dem! ♥

Tabata - sjukt effektivt

Kategori: Allmänt

Efter dagens jobb var jag riktigt trött. Men som tur var hade jag redan packat ner träningskläderna så det var bara att bege sig till gymmet. Fast man är trött och seg så är det så skönt att träna. Vila huvudet och istället bli trött i kroppen. Eller hur?
 
Lillasyrran hängde med mig dit så vi körde en omgång tabata. Tabata intervaller är korta maximalintensiva 20 sekundersintevaller som följs av 10 sekunders vila. Intevallerna upprepas 8 gånger och ger en total träningstid på 4 minuter. Finns en grym gratis app, "tabata timer" som piper till hela tiden och håller koll på tiden åt dig. Vi körde såhär för att försöka få med hela kroppen:
· Knäböj med skivstång 
· Dips mot bänk
· Crunches
· Rygglyft
· Armhävningar
· Tåhävningar
· Utfallssteg
· Liggandes på en bänk, på mage med hakan i och pressar ihop skulderbladen (övning för bättre hållning, kommer ej ihåg namnet på den)
· Plankan
 
Detta ska ta ca 45-50 min att utföra och man är helt utpumpad efteråt. Perfekt träning för de som tränar hemma. Genom att ha timern som piper så pressar man sig själv mer än vad man skulle gjort annars, det kan jag lova. Kör hårt!
 
 

Min favorit - Mirage 3

Kategori: Träningsmode

Nya Mirage - Flexibilitet och följsamhet kryddad med en touch av stabilitet.
"Mirage 3 är lösningen för löparna som söker lågvikt, spänst och en lätt stabilisering. Sömlös överdel försedd med FlexFilm, ger en perfekt passform och minimerar risken för tryck och skav. En varje dags träningsko eller tävling."

För mig kommer denna bli grym, myser runt i dem här hemma haha. Endast 4 mm i drop (skillnad mellan framfot och häl, för att "tvinga" fram framfots/mellanfots-löpning) men ändå bra dämpning och otroligt lätt. Dagens teknologi för hur skor tillverkas är nästan skrämmande. Både till herr och dam tycker jag dom prickat helt rätt i färgerna. Du hittar dem på Intersport A6 Jönköping. Här har Saucony verkligen lyckats!
 
 
Saucony - Mirage 3 Herr
 
Saucony - Mirage 3 Dam
 
 

Birthday!

Kategori: Allmänt

22 barre och inte ett dugg klokare;)
 
Kommer hem från skolan i Linköping och vad står då i kylskåpet? Jo, denna fina frukttårta! Min storasyster vet precis vad jag vill ha. Så himla söt är hon. Kunde inte fått en finare tårta, ska genast hugga i!
 
Igår var det mys med älskling. Då blev det laxkotletter (hur mycket godare är inte det jämfört med färdiga laxbitar man jämn köper?), palsternacka och champinjoner i ugn. Till det en sallad och egen romsås (kesella, röd stenbitsrom, rödlök, svartpeppar, salt). 

 
 

Happy valentine's day!

Kategori: Allmänt

Utan Nicklas, ingen Sofia.
Utan Jalle, ingen Fia.
Utan Nizzy, ingen Fizzy.
Utan dig, ingen mig.
Tillsammans är vi oslagbara 
 
 
Pussar & Kramar till min underbara familj och vänner.
Alla nära och kära. Ni gör livet så värt att leva ♥
 

Bra eller dålig vara?

Kategori: Kosttips

 
Det är många där ute som gör allt för att tjäna pengar och det på bekostnad av oss och vår hälsa. När det kommer till livsmedel så är industrin stor. Så fort någon ny forskning eller studie når ut så står det helt plötsligt på varenda förpackning att det är "fullkorn" i eller "omega-3". Det senaste är att de börjat skriva "proteinrik". Tro inte på allt du ser på förpackningarna ut kika mer på det finstilta, ingredienserna.
 
Tänkte ge er tre råd på hur man ska ta reda på om det är något som ska åka ner i varukorgen eller inte. För mig är det viktigt att det inte är en massa tillsatser, hel- eller halvfabrikat och helst inget socker i. Allra helst skulle man vilja köpa ekologiskt jämt, men många varor än så länge alldeles för dyra, tyvärr...
 
1. Så lite ingredienser som möjligt - En huvudregel är att ju mindre ingredienser desto bättre vara. Är det väldigt mycket är det troligtvis en hel- eller halvfabrikat där de har stoppat i en mängd med konstgjorda ämnen som innehåller många kalorier men dåligt med näring (ämnen som kroppen behöver och tar hand om). Allt för att tillverka en produkt billigt och sälja den dyrt. 
 
2. Mest av det som står först - När du läser ingrediensförteckningen så är de enligt lag tvungna att alltid skriva ingredienserna i storleksordning. Kikar du på choklad så kan du se en skillnad där. Väljer du mjölkchoklad så kommer socker vara det som står först men väljer du mörk choklad (minst 70%) så kommer det stå längre bak vilket betyder att mörk choklad är bättre!
 
3. Leta efter "osötad" - Idag används en mänga av olika sötningsmedel. Det är en djungel med olika och många med väldigt lite forskning på. För oss vanliga människor är det omöljigt att kunna alla namn på alla olika och dessutom vet om de är "okej" eller inte. Speciellt när forskarna själva inte alltid vet. Det jag skulle rekommendera här är att välja ett livsmedel som det står osötad på för då är produkten fri från socker och sötningsmedel.
 
 
Nu ska det pluggas, träna och sen ytterligare plugg. Puss på er!
 
 

Kroppsvikten räcker, watch this!

Kategori: Motivationsbilder

Låter filmen tala för sig själv, den dagen jag kan göra alla dessa övningar... 
 

Biffar med rotfrukter

Kategori: Recept - Lunch & Middag

Ikväll lagas det mat så det räcker och bli över. Biffar på 1,5kg nötfärs, det ni! Biffar är något som jag tycker är gott att frysa in och smaka lika gott sedan när man tinar upp dem. Till biffarna gjorde jag rotfrukter i ugn. Smidigt och enkelt.

Mitt recept för biffar: (ca 4 portioner)
500g nötfärs, 10% fetthalt
1 dl vatten (går lika bra med mjölk eller grädde men jag vill ha mina mjölkfria)
1/5 msk fiberhusk (dock tycker jag nog det bli godare med ströbröd så får nog bli det nästa gång)
1-2 tsk trocomare örtsalt (vanligt salt går med bra men detta innehåller lite andra kryddor också)
2-3 krm svartpeppar
1 ägg
2 msk tomatpuré
1 finhackad gul lök
Kokosolja att steka dem i (olivolja, smör går givetvis också bra men fettet i kokosolja förstörs inte när det upphettas och kroppen tar upp kallpressad kokosolja väldigt bra trots att det är mättat fett.)

1. Finhacka löken.
2. Blanda i salt och peppar i färsen.
3. Lägg fiberhusken i vatten och blanda runt försiktigt, den kommer att svälla fort så du kan lägga i det i smeten direkt. Gör du med ströbröd så låt det stå lite så det hinner svälla.
4. Tillsätt ägg, tomatpuré och lök. Blanda runt allt.
5. Forma dem till biffar och stek på normalvärme.

Rotfrukter i ugn:
Palsternacka
Morot
Broccoli

1. Skär palaternackan och moroten i stavar och broccolin i mindre delar om de är stora.
2. Lägg i ugnsform och strö över lite olivolja, salt och peppar.
3. Skjuts in ugnen på ca 200 grader. Tiden är så varierande men jag tycker det blir godast om de blir lite mjuka och får lite färg så en 30 minuter minst. Vänd gärna på dem en gång under tiden.

Vill man sedan ha något "krämigt" till så det inte bli så torrt så funkar det utmärkt med lite naturell kesella. Enjoy!

Världens starkaste barn?

Kategori: Allmänt

Inte för att jag vill dra ner erat självförtroende;) men kolla in den här videon. Bland det sjukaste jag sett. Två killar, 5 och 7 år gamla som gör atletiska övningar jag bara kan drömma om. Frågan är bara, hur mår dem och deras kroppar? Finns faktiskt forskning som tyder på att styrketräning är bra för barn så länge det inte är för tungt. Men vad är för tungt? Vad tycker ni?
 
 

Veckohandlar

Kategori: Kosttips

Som alla vet så är man inte speciellt rik när man är student (inte vant mig än haha) och därför har vi tänkt att vi ska bli bättre på att storhandla. Nu ska det inte bli något mer "sista-minuten-spring" till matbutiken och handla varje dag. Finns det god och nyttig mat hemma så tycker jag personligen att man blir bättre på att inte småäta massa skit och på att faktiskt äta något var tredje timma och hålla sin "matochsovklocka". Att köpa billigare varor med sämre näringsinnehåll finns inte i vår värld, tänker inte leva på spagetti och ketchup! Maten är våra byggstenar och bränsle för att orka och att må bra, även om man är student!

Såhär såg vår inköpslista ut för er som är nyfikna;)

Inköpslista:
Grönsaker 
Frukt
Morötter
Palsternacka
Potatis
Nötfärs 10 eller 5% fetthalt
Fläskfilé
Lax
Kyckling
Ost (5% Västan)
Fetaost (10% fetthalt, högt protein då)
Kesella
Keso
Yogurt
Turkisk yogurt
Mjölk
Ägg
Äggvita på dunk (Kronägg)
Fryst Broccoli
Hallon
Blåbär
Havregryn
Fiberhavregryn
Gojibär
Kokosmjölk (Kung markatta)
Kokosolja (Kung markatta)
Olivolja extra virgin
Makrill på burk (se till att det inte är någon med socker i)
Naturella Nötter - valnötter, mandlar, cashewnötter
Frön - linfrön, pumpafrön, solrosfrön
Jordnötssmör (99,3% Green choice)
Mandelmjöl
Kokosmjöl
86% choklad (KÄRLEK)

Tror jag fick med allt, de mesta iallafall;) Allt detta hittar du på ICA Maxi i Jönköping. Så skönt att kunna köpa allt på ett ställe. Produkterna från Kung Markatta (som jag älskar) är billigare på ICA än om man köper dem på hälsokostbutiker. Puss&kram

Enkla smoothies & juicer

Kategori: Recept - Dryck & Smoothie

Under min detox för några veckor sen gjorde jag mycket smoothies och juicer utan mjölk (fick inte dricka det under denna period). Det får inte vara för krångligt för då orkar man inte göra dem. Enkelt och smidigt ska det vara. Här har ni tre olika varianter.

Mangomani
En mättande smoothie som sätter fart på tarmarna.
1 drink
  • 1 stor mango
  • 1 banan
  • 1 tsk riven färsk ingefära
  • 1 msk krossade linfrön

 
C-vitamincoctail
En smoothie full av vitamin C.
1 drink
  • 1 ananas
  • 2 nävar jordgubbar
  • 1 näve blåbär

 
Apelsin- och hallonjuice
 En juice som är dunderenkel men såååå god!
 1 drink
  • 1,5 apelsin
  • 1 dl hallon
 

Under armour

Kategori: Träningsmode

Under armour tror jag för många är ett nytt märke och inte jättemånga som känner till. De gör träningskläder till dam och herr. Företaget startade 1996 av Kevin Plank som var frustrerad över att bli så sjukt svettig under sina skydd när han spelade amerikansk fotboll.

Intersport har haft förmånen att sälja ett stort sortiment av dessa kläder. Sköna, bra passform, snygga och hög andningsförmåga!

Herr - New EU svls Tech t-shirt 229:-

Herr - charged cotton shorts 349:-

Herr - Domination t-shirt 299:-

Dam - Plat up shorts 249:- (finns i fler färger)
 
Dam - The victory linne 250:- (finns i fler färger)
 
Dam - Still gotta have it sport-bh 299:- (finns i fler färger)

Work hard

Kategori: Motivationsbilder

Sockerfri eller ej?

Kategori: Kosttips

Hittade ett jättebra inlägg från matdagboken. Här reder de ut alla oklarheter kring om en vara innehåller socker eller inte. Läs och lär:)

"Utan tillsatt socker, sockerfri, med naturligt socker, osötad, osockrad m.m. Begreppen är många om produkters innehåll av socker. Detta är väldigt förvirrande för oss konsumenter och inte lätt att hålla reda på vad som är vad. Dessa begrepp är vanligt förekommande i reklam där produkten framställs som betydligt hälsosammare än vad den egentligen är. Se också upp med sötningsmedel, de triggar igång sötsug och får dig att vilja ha mer av det söta vilket är naturligt för oss människor.

Sockerfritt – Utan socker: Innebär att produkten inte innehåller något socker, varken tillsatt eller i naturlig form.
Inget tillsatt socker – Osockrad: Innebär att produkten inte har något tillsatt sockermen kan däremot innehålla naturligt socker som t.ex. i mjölk som innehåller 5 gram socker (laktos) per dl (100 gram).
Utan vanligt socker – innehåller inget vanligt socker: Innebär tyvärr inte att produkten är sockerfri, utan att den inte innehåller vanligt socker (sackaros). Den kan däremot innehålla hur mycket som helst av annat socker, som exempelvis fruktsocker, maltodextrin eller druvsocker. Kolla innehållsförteckningen!
Inget vanligt socker tillsatt: Innebär att det är tillsatt andra typer av socker exempelvis fruktsocker, druvsocker eller maltodextrin. Kolla innehållsförteckningen!
Light” – Lättsockrad - Minskat innehåll av socker: Innebär att sockerhalten i produkten har minskat med minst 30 %.
Låg sockerhalt: Innebär att produkten max innehåller 5 gram sockerarter per 100 gram.
Osötad – Icke sötad: Betyder att inga sockerarter eller sötningsmedel har tillsatts."
 

Slutsats: Leta efter produkter där det står OSÖTAD för en bättre hälsa!
 
 
 

Mot nya mål

Kategori: Allmänt

Träning och envishet ger resultat! Alla har vi olika mål och ett utav mina har varit att få mer definierade muskler. Att faktiskt se resultat av tung styrketräning. Jag har alltid tränat mycket i mitt liv men då har det alltid handlat om att bli så bra som möjligt i en sport, fotboll och innebandy. På senare år när min skada och motivation hindrade mig från att fortsätta så har jag hittat nya utmaningar och mål. 


På den första bilden är jag i augusti 2012 och den andra är jag i februari 2013. På den sista bilden så har jag nog lärt mig att "spänna" musklerna ordentligt för den första är jag riktigt kass. Sen om man är lite brun så syns det mer. Men visst är det skillnad?! Så ge inte upp, vad du än har för mål, med envishet och beslutsamhet så kan vi alla!

 

Nike flyknit är här!

Kategori: Träningsmode

Nya nikeskorna är här, och jag är kär!

"Nike Flyknit Lunar1+ är en löparsko för alla med ett neutralt löpssteg. Den passar motionärer och proffs, långa och korta distanser. Ovandelen är gjort med en helt ny teknologi utan massa sömmar och som i princip är gjort i ett enda material. Detta innebär en ovandel som väger mycket mindre, ger mindre irritation och sitter väldigt komfortabelt på foten.

En helt ny och skön känsla. Samtidigt är den väldigt miljövänlig då det inte blir något material över i produktionen av ovandelen. Detta i kombination med Lunarlon dämpning och support ger dig en lätt och komfortabel löparsko med mycket bra respons och dämpning."

 
 
 
Du hittar givetvis dessa skor på Intersport A6 Jönköping, 1699:-. Lite osäker på vilka färger vi fått men de är bara att kika in så hjälper vi dig! Du hittar dem även på Intersport.se
 
 
Här har du herr färgerna!
 
 
Och här är färgerna till oss. Så nu är det bara att shoppa loss;)
 

Lax-wraps med pepparrotskräm

Kategori: Recept - Lunch & Middag

Precis gjort riktigt god mat, till och med Nicke gillade det;) Som vanligt på den här bloggen så är det nyttig men givetvis god mat också. Här har ni receptet!
 
Wraps-bröd (1 stor)

3 äggvitor
1 msk kokosmjöl
2 tsk krossade linfrön eller 1 tsk fiberhusk
1/4 tsk bakpulver
Valfria kryddor (jag tog salt, svartpeppar, lökpulver, oregano)

1. Mixa alla ingredienser med en stavmixer eller elvisp till en slät smet. 
2. Hätta upp i stekpannan med lite olivolja eller kallpressad kokosolja. Häll i smeten och se till så att smeten breder ut sig över hela pannan (jag tog en sked och smetade ut den hehe) så den blir tunn.
3. Stek i ca 2-3 min och vänd den och stek ca 2 min till. 

(Näringsinnehåll för wrap-brödet utan fyllning: 98 kcal, 15 g protein, 2 g kolhydrater, 2 g fett.)

 
Sedan stekte jag lax i småbitar och skar grönsaker till. Idag blev det ruccola, babyspenat, gurka, tomat och paprika. Sist men inte minst pepparrotskrämen. Och den gjorde jag på kesella isället för cremé fraiche vilket jag tycker blev hur gott som helst. 
 
Pepparrotskräm (ca 2 pers)
1 dl kesella lätt
1 tsk äppelcidervinäger eller vitvinsvinäger (ta det som finns hemma;)
riven pepparrot (gillar ni starkt riv i mycket annars smaka av för egen smak)
salt & svartpeppar
 
SMAKLIG MÅLTID!
 
 

Leva som man lär

Kategori: Allmänt

Det är alltid mycket lättare att veta vad man ska göra och inte ska göra. Men att sedan sätt det i praktiken är något helt annat. Att verkligen leva upp till det man lärt. Håller på att plugga om hälsa och hur vi kan främja den, finns så mycket intressant. Men så behövde jag en paus och tänkte dra ner till gymmet och köra dagens benpass. Bilen står där utanför på parkering och ber mig hoppa in.
Men idag ska jag faktiskt leva upp till det jag lärt. Jag tar gamla Bettan, får extra motion, helt gratis (är ju student nu hehe) och jag tänker på miljön. Cykel borde alltid vara det självklara valet när det är korta sträckor. Att det ska vara så svårt... Puss på er!

Kvällshumor

Kategori: Allmänt

LCHF och GI-metoden är numera helt ute!!! Nu har det kommit en ny bantningsmetod.

Har du provat ALLT – utan resultat? Prova detta:
De allra flesta 2-åringar är smala. I samarbete med barnläkare, radiologer, dietister och utslitna föräldrar har denna geniala dieten forskats fram:

Frukost:
1 kokt ägg, 1 smörgås med sylt. Ät två små bitar av ägget och smöra ut resten på golvet. Ta en bit av mackan och kleta därefter in sylten ordentligt i ansiktet och på kläderna.
Lunch:
4 färgkritor (valfri färg), en handfull chips och tre munfulla av ett glas mjölk. (Häll ut resten på golvet.)
Middag:
1 kex, 2 mynt och dammråtta som du hittar under soffan.
Kvällsmat:
Gör i ordning en ostsmörgås som du kastar på golvet. Drick 4 fulla munnar av ditt badvatten.

Dieten blir mer effektiv med anpassad motion till. Tex:
- Lägg dig på golvet i ett köpcenter och vrid kroppen runt samtidigt som du skriker för full hals för att öka lungkapaciteten. När mannen från Securitas kastar ut dig, gör du starkt motstånd.
- Spring överallt och hoppa emellanåt.
- Ramla ofta och regelbundet. Att resa sig upp stärker musklerna.
- Kom ihåg lungorna, och skrik samtidigt med övningarna.
- Be om en samarbetspartner vid påklädning. Gör med alla krafter motstånd mot att bli påklädd. Var inte nöjd med ett ombyte, kräv att få byta kläder minst tre gånger.

Prova småbarnsdieten du också!
Eller vad säger ni?;)

Trotsar mina dumma ben!

Kategori: Träningstips

Två operationer och fortfarande vader som inte vill fungera som vanligt. Ibland vill man bara lägga sig ner och ge upp och skita i allt. Men det finns inte i min världen! Alla har vi något hinder. Då gäller det att göra det vi kan.
Imorse körde jag lite hemmaträning innan jobbet. Det blev lite styrketräning med min gymstick och ett av programmen på NIKE TRAINING-APP (gratis-app) Jag valde workout: GET STRONG > INTERMEDIATE > SQUAT PARTY 30 min!!! Riktigt grymt, kan jag starkt rekommendera. Har man hantlar så är det bra annars kör man bara utan eller fyller en flaska med vatten. Medicinboll är heller inget måste utan jag körde armhävningar fast växelvis lyfter upp vänster eller höger ben för att utmana kroppen ordentligt. Så idag låter vi inte våra skador eller sjukdomar ta över oss utan vi kör över dem och gör det vi kan!!!!

Frossar i choklad

Kategori: Allmänt

Ni som tror att jag alltid äter nyttigt och alltid lever hälsosamt vet inte min stora last, CHOKLAD! Tror jag har ärvt det av min kära mor, för hon är likadan. Skulle utan tvekan kunna äta choklad till frukost, lunch och middag. Måndag till söndag och januari till december. Men det skulle inte min kropp må bra av så försöker hålla mig till helgerna. Ikväll är en sådan kväll, redan ätit upp en hel chokladkaka. Tur att jag avgudar mörk choklad eftersom det är nyttigare. Hoppas alla har en toppen kväll och glöm inte att ibland njuta av det goda i livet ♥
 

Tapaskväll

Kategori: Kosttips

Jag och mina kära vänner har ett litet problem. När vi ska göra något så tenderar det alltid att förstoras upp. Som ikväll, vi skulle ses några stycken och chilla och käka gott. That's it.

Det slutade med att vi blev 14 personer, alla hade med sig varsin tapasrätt så varje person fick 14 små rätter (på tapasrestauranger rekommenderas 4-6). Inte nog med det, alla hade gjort rätter som jag personligen tyckte var godare än dem man får på dyra restauranger. Hopplösa är vi. Ordet lagom passar inte oss, allt eller inget.

Bjuder på lite smarriga bilder från kvällen. Är så lyckligt lottad som har så fina vänner, puss på er!

Snygg rygg

Kategori: Träningstips

Jag är verkligen ett fan av en vältränad rygg. Tycker det är grymt snyggt att se muskelkonturerna lite oskyldigt där bak. Ryggen är också en av de viktigaste kroppsdelarna vi har för att vi ska klara av vårt dagliga liv. Speciellt i dagens samhälle där många har stillasittande jobb. Här har ni en länk med tre bra ryggövningar - Snygg rygg!
 

Kör hårt och ha en toppen helg alla!